Sunday, February 15, 2009

Application for yellow slip and family visa.

Salam,

Kepada sahabat sekalian,berikut adalah procedure terbaru untuk mendapatkan yellow slips dan family visa.

Di Malaysia untuk permohonan yellow slip di Saudi

1. Sila translate dokumen berikut didalam bahasa inggeris.Translate hendaklah di buat dimahkamah seksyen,Majestret or Tinggi. Semua cop translator mesti ada nama translator dan mahkamah tersebut.Kos untuk ini hanya RM10 sekeping.Jangan pandai-pandai convert dalam bahasa arab.

a)Sijil Lahir anak-anak.
b)Sijil Kahwin
c)Sijil akademik tertinggi. Satu keping cukup.Kalau lepasan INSTEP.Sijil apperentice sudah ok.

2. Selepas selesai translate sila pergi ke Konsular Putra Jaya for endorsement.Cuma sijil akademik mestilah kena endorse kementeriaan pendidikan terlebih dahulu.Kos untuk ini RM 10 sekeping.Nak bawak sijil sekolah anak pun boleh masa ini.

3.Kemudian pergi ke saudi Embassy Malaysia.Adalah diingatkan proses pemyerahan dokumen sebelum pukul 12.30 tengahari.Officenya didalam Chinnese Chamber building jalang ampang dekat KLCC.Kosnya RM 30 sekeping dalam bentuk bank draft.Masa pengambilan pukul 2.30 ptg.

Di Saudi Arabia

1.Bawa dokumen tu kat sini.Sila photocopy semuanya.Kemudian bawak copy tersebut dan bawa ke translation service AL-Bayyan kat jubail untuk translate didalam bahasa arab.Kos SR30 satu keping.

2.Kemudiaan bawa kat GR officcer kilang masing-masing untuk prosessing yellow slips.Tolong bagi copy passport antarabangsa family anda sama.


Proses yellow slip ini akan mengambil masa kurang satu minggu.

Setelah selesai ambil yellow slips kemudiaan courier kat agen masing-masing.saya berpendapat firestar adalah agen yg paling cepat.

Di Malaysia untuk family visa

Adalah diingatkan procedure terbaru apabila yello slip number anda sudah appear kat online di saudi embassy malaysia.Sila serahkan dokumen ini kat agen anda.

1.Original Passport
2.Borang Visa dan draft bank RM50 pervisa.
3.Copy sijil lahir anak2,Kad pengenalan bini dan sijil kahwin (original)yg sudah disahkan true copy oleh ketua kampung atau pegawai kerajaan kelas A.
4.Medical Checkup anak umur 5 tahun keatas dan isteri.

Insya-allah 2 atau tiga hari akan siap.Adalah diingatkatkan berkemungkinan anda atau family anda akan dihubungi oleh staff dari saudi embassy.Dia akan tanya nombor iqama,no telefon kat saudi dan kerja kat mana.Tapi bab ni random sebab ana sudah kena.Prepare just incase.

Ada apa-apa sila contact saya di email sallehzm@gmail.com

Ihsan dari Encik Salleh buat rujukan semua.

No comments:

Demi Masa